Under hösten har Mafioso PR samarbetat med fantastiska Mattias Kristiansson!

image002

Mattias Kristiansson är Sveriges just nu hetaste bakbloggare. Han driver bloggen Bake My Day som vann Matbloggspriset 2012 i kategorin ”Bästa Bak- och Dessertblogg” och har nyligen gett ut en bakbok med samma namn.

Mattias har i samarbete med Amarula Cream tagit fram ett recept på delikata chokladpraliner, som han valt att kalla ”Amarula Amour Africaine”.

– En riktigt god och elegant likör är mitt ess i rockärmen när jag vill ge mina recept en komplex och sofistikerad smak. Den unika sammansättningen av exotiskt fruktvin och knäckiga toner av kola i Amarula Cream inspirerade mig till ett recept på mjölkchokladpraliner med en krämig caramel-fyllning, säger Mattias Kristiansson.

Se receptet nedan.

Amarula Cream är en lyxig gräddlikör gjord på marulafukt som växer vilt på majestätiska träd i Afrika. Med sina elegant solmogna och generösa toner av exotisk frukt, vanilj, nötter och kola är Amarula en perfekt komponent i desserter, bakning och matlagning och en fantastisk avslutning på middagen – serverad i sin enkelhet över krossad is.

Recept:
Amarula Amour Africaine (24 st praliner)

Fyllning:
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
½ dl Amarula
50 g smör

Mjölkchokladskal:
200 g mjölkchoklad
kökstermometer
pralinformar

Häll ner sockret i en tjockbottnad kastrull och sätt plattan på medelhög värme. Vänta till sockret har smält och börjat bli vackert bärnstensfärgat. Rör runt försiktigt så att allt socker smälter. Häll på vispgrädde och Amarula och vispa kraftigt. Det kommer att bubbla upp ordentligt, men det är ingen fara. Var inte heller orolig om kolan stelnar, den kommer att smälta. När allt har smält till en len kolasås låter du den koka i 5 minuter. Häll sedan över den i en skål och låt svalna helt i kylskåpet.

För att få vackert blanka och härligt knapriga praliner måste du temperera chokladen. Det är superenkelt! Hacka mjölkchokladen fint och häll ner i en glasskål. Smält chokladen försiktigt i micron. Värm bara några sekunder i taget och rör runt ofta så att den inte bränns. När chokladen når 45 grader (testa med kökstermometern) tar du ut skålen och väntar tills chokladen har svalnat till 26 grader. Rör runt försiktigt då och då. Om du vill skynda på processen kan du ställa skålen i ett kallt vattenbad. Värm nu chokladen på nytt i micron tills den kommer upp i 30 grader, sen är den klar. Pensla chokladen på insidan av pralinformarna och ställ sedan in dem i kylen i några minuter så att chokladen stelnar. Fyll chokladskalen med kolasåsen och toppa med ett tunt lager choklad. Ställ in pralinerna på nytt i kylen, sedan är det bara att ploppa ut dem ur pralinformarna och servera!

Tips! För att få extra fina praliner kan du spraya dem med ätbar guldspray.

Mattias Kristiansson, matskribent, matstylist, fotograf och bloggare. Har bland annat gjort jobb för Aftonbladet, Amelia, tidningen BAKA, TV4 och Sveriges Radio. Driver den populära bakbloggen bakemyday.se som vann Matbloggspriset 2012 i kategorin ”Bästa Bak- och Dessertblogg”. Driver även Sveriges största vegoblogg, vegoriket.se. Är just nu aktuell med bakboken Bake My Day på ICA Bokförlag.